A kutyatartók valóban egészségesebbek?

Egy svéd kutatócsoport 3,4 millió svéd állampolgárt vizsgált meg, akik 40 és 80 év közöttiek voltak, annak a célnak az érdekében, hogy nyomon kövessék az emberek egészségügyi állapotát. Az eredmények meglepőek, és érdekesek lettek. Kiderült ugyanis, hogy a vizsgálat szerint a megfigyelt időszakban azoknál az embereknél, akiknek saját kutyájuk van, sokkal alacsonyabb a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mint azoknál, akik nem tartanak háziállatot.

Az, hogy a kutya milyen hatással van az emberek életére abból derült ki a legjobban, hogy megvizsgálták a kutyák nélkül élők mindennapjait.

A kutyatartásnak számos előnye van!

Az Uppsalai Egyetem munkatársa Tove Fall azt nyilatkozta, egyértelműen látszik a teszt eredményeiből, hogy a kutyák mekkora hatással vannak az emberek egészségére, főleg azoknál az embereknél, akik egyébként egyedül élnek. Ezeknél az embereknél 33%-kal volt alacsonyabb a halálozás, és 11%-kal a szívroham előfordulása. Ennek a magyarázata pedig pofonegyszerű.

A kutyatartók valóban egészségesebbek?

A kutyatartók valóban egészségesebbek?

Az egyedüli gazdaként élő kutyások életében sokkal több aktivitás történik, többet mozognak, illetve természetesen a kutya társasága elűzi a stresszt, a depressziót, és a magányérzetet is. A kutatók nagyon fontosnak tartják azt, hogy az emberek komolyan vegyék ezt az eredményt, és az is elgondolkozzon a kutya tartáson, akinek eddig eszébe se jutott.

Kutyatartók figyelmébe:

Rengeteg idős ember él teljesen egyedül, és nekik biztosan jót tenne egy kis kedvenc társasága. Főleg azoknál az embereknél jöhet jól, akik egyébként nagyon zárkózottak, nehezen barátkoznak, ismerkednek, hiszen séta során a kutya miatt biztosan beszélgetést tud majd indítani más kutyatartókkal.

Ez a kutatás különösen svéd országban volt fontos, hiszen ott még nehezebben nyitnak az emberek az idegenek felé. “Mi svédek nem vagyunk túl jók abban, hogy beszélgetést kezdeményezzünk egy idegennel, és egy kutya segíthet ebben, mert beindíthatja az interakciót az emberek között” – nyilatkozta a szakember.

Hozzászólás írása