A matrac és az alvászavar kapcsolata

Mai világunkban sokan panaszkodnak álmatlanságra, melynek lelki, fizikai okait firtatják legtöbben, azonban azt kevesen tudják, hogy a rossz matrac is sokban hozzájárul az alvásproblémák kialakulásához. Rohanunk egész nap, de még így sem sikerül minden dolgunknak a végére érnünk, valamint annyi inger ér minket, hogy folyamatosan azt érezzük, nem tudjuk tartani az iramot és lekésünk valamiről.

Egy ilyen világban a jó matrac szinte áldás, hiszen mivel egész álló nap nem kapcsolhat ki agyunk, maximálisan pihentető alvásra van szükségünk.

Sajnos egy rohanós, stresszes nap után, tele gondokkal, tervekkel, aggodalmakkal a jövőre nézve, nagyon nehéz elaludni. Az altató nem megoldás, bár rövid távon segítséget nyújthat, ám a valós problémákat, melyek az alvászavar kialakulásához vezettek, pár erős pirula nem tudja megoldani. altató ide, altató oda, ha kényszeríteni akarjuk magunkat az alvásra, még inkább stresszelünk, és már csak azért sem sikerül elszenderedni.

Ha mindehhez még egy kényelmetlen, netalán rossz alátámasztást adó matrac társul, komplexen rontunk saját testi, lelki, szellemi egészségünkön.

Alvási nehézségek esetén különösen fontos, hogy kényelmes matrac várjon az ágyban. Szeretnünk kell a helyet, ahol álomra hajtjuk a fejünket, fontos, hogy a viccekből ismert reggeli hívogató érzés, mely az ágyba húzna vissza minket, este is meglegyen. Ez csak akkor teljesül, ha valóban kényelmes matrac vár. Egy olyan matrac, amely egészséges alátámasztást biztosít gerincünknek.

A matrac és az alvászavar kapcsolata

A matrac és az alvászavar kapcsolata

A kényelem, a hátfájástól, derékfájástól való mentesség sokat segít abban, hogy ágyunkban kényelmesen elhelyezkedve a kényeztető alvásra koncentrálhassunk és az alvás ne legyen mumus. Egy olyan matrac, amely megfelelő légáteresztő képességének köszönhetően segít optimalizálni az alvási testhőt. A jó matrac nem melegszik túl és segítség abban, hogy a szervezet elalváskori hőmérséklet csökkenése bekövetkezhessen.

Melegben, magasabb testhővel nem lehet mélyen aludni, sőt, azoknak, akik alvásproblémákkal küzdenek, lehetetlen is. A jól szellőző matrac biztosítja, hogy a test a 35,5 fokra hűljön vissza alvás közben és elérje a megfelelő alvási fázisokat, kipihenje magát, regenerálódjon és feltöltődjön, hogy reggel kipihenten és energikusan ébredhessünk.

Amennyiben rossz matracot választottunk és kényelmetlen, esetleg már ki is alakultak gerincproblémák miatta, az álmatlanságnak is oka lehet. Mindenképpen meg kell vizsgálni ezt a lehetőséget és ha nem vagyunk teljesen biztosak a matrac tökéletességében, nagyon fontos új lehetőségek után nézni. A matracot ki kell próbálni, oda kell figyelni arra, hogy a rövidtávú, aktuális kényelem mellett hosszútávon is el tudjuk-e képzelni pihentető alvásunkat az adott matracon. A szellőzésre, esetleg antiallergén tulajdonságokra is érdemes rákérdezni matracvásárláskor, ugyanis a rossz alvás oka a rossz minőségű levegő, a por, poratka is lehet, amit egy antiallergén matrac nagyban csökkent.

A biomatracok például kitűnő légáteresztéssel bíró antiallergén vagy más néven hipoallergén ágybetétek, így kitűnő alternatívát nyújtanak a kényelmetlen, régi, poros matraccal szemben.

Hozzászólás írása