A romantika függőség és ami mögötte van - tauruspalma.hu

A romantika függőség és ami mögötte van

Igen. Elmondhatjuk, hogy létezik, ez is a viselkedéses függőségek egyik vállfaja. Egy romantikafüggő számára mindig friss élményekre van szüksége. Folyamatosan az új kapcsolatokat jellemző pezsgés, frissesség élteti. Állandóan szüksége van arra, amikor úgymond „pillangók repkednek a gyomrában” az újdonság varázsától.

Soha nem fogadja el, hogy egy kapcsolatban bizonyos idő után megváltoznak az érzések, kicsit lenyugszanak. Számára az a bizonyos „rózsaszínű felhő” adja az igazi, bizsergető, éltető erőt.

Egy romantikafüggőnek legtöbb esetben nincs is szüksége semmiféle kapcsolatra, hiszen egyikből ugrik a másikba. Ha egy kapcsolat érzései kezdenek úgymond leülepedni, máris rosszul érzi magát. Elkezd vágyódni ismét a kezdeti lángolás után, így gyorsan kilép aktuális kapcsolatából és máris keres egy újat, ahol átélheti mindazt, amire szüksége van. Abban a hitben él, hogy minden ideális kapcsolat olyan, mint egy tündérmese. Folyamatosan illúziókat kerget, egy olyan álomvilágban él, amit saját fantáziája teremtett meg számára.

Mi is az a kapcsolatfüggőség? 

A romantikafüggőségtől eltérően itt már nagyon is fontos a másik személy, de soha nem egyenrangú félként. Egyszerűen szükség van rá ahhoz, hogy létezhessen a kapcsolat. Egy kapcsolatfüggő nagyon profin alakítja ki kapcsolatait, mégis valamilyen szinten fél az intimitástól, de még jobban fél a magánytól. Ha megszűnik a kapcsolata, egyedül marad, azonnal elfogja a rettegés. Minden feldolgozatlan marad az életében, mert nem hagy időt a kapcsolat meggyászolására sem, azonnal egy újabb „áldozatot” keres.

Kevés önbecsülés lakozik az ilyen függő személyben, hiszen úgy érzi, a másik nélkül nem jelent semmit, nem ér semmit. Egyedül szinte láthatatlan. Alig várja, hogy új párja legyen. Viszont ezeket a kapcsolatokat nagyon gyakran féltékenység kíséri, ami ennek a függőségnek az egyik tünete. Sajnos ennek a függőségnek a felismerésen nem olyan könnyű, mint hinnénk. Főleg nem annak, aki benne van, így sokkal nehezebb megtalálni rá a gyógymódot is. Azonban, ha mégis sikerül felfedni, akkor karban lehet tartani, kezelni lehet ezeket a dolgokat.

Hozzászólás írása