Amikor egészséges lehet egy klíma - tauruspalma.hu

Amikor egészséges lehet egy klíma

Habár nagyon sokat lehet olvasni és hallani is a klíma káros egészségügyi hatásairól, azonban fontos kiemelni, hogy a légkondicionálónak nemcsak negatív, hanem pozitív hatásai is lehetnek, ezáltal egészséges üzemeltetés esetén főleg a nagy nyári melegben akár emberéleteket is menthet. Hogy miről van szó?

Időseknek hatásos

A nagy nyári kánikulák főként az idős embereket viselik meg a legjobban. Gyengébb szervezetük ugyanis már képtelen olyan hatékonyan védekezni a nagy meleg ellen, mint a fiatalabbaké, éppen ezért az idősebbek szívét és szervezetét nagyon kimerítheti ez az állapot. Egy klímával szabályozott helyiségben vagy lakásban azonban sokkal könnyebben el tudják viselni a legmelegebb időszakokat, ezáltal csökkentik a rosszullétek valószínűségét, érdemes tehát neki fontolóra venni a klímaszerelés gondolatát.

Kisgyerekeknek is jót tehet

A kisgyerekek szervezete egészen hasonlóképpen működik, mint az idősebbeké, ezáltal példának okáért számukra is rendkívül hasznos lehet, ha a nagy nyári melegben nem tesszük ki őket például egy panellakásban a 30-35 Celsius fokos melegben. A babák szervezetét ugyanis ez a szélsőséges meleg nagyon megviseli, és bár a klímával is nagyon csínján kell bánni – főként abban az esetben, ha kivisszük őket a lakásból vagy bevisszük őket –, ellenben egészségük szempontjából rendkívül hatékony lehet, ha egy klímával hűtött helyiségben tartózkodhatnak.

Szívbetegeknek nagyon előnyös

A gyerekek és az idősek mellett a beteg emberek szervezetét is nagyon meg tudja viselni akár már egy-két nap kánikula is, mostanság pedig nem ritka, hogy gyakran hetekig elnyúlik egy forró időszak, ami egy szívbeteg állapotát például rendkívüli mértékben leronthatja. Számukra különösen fontos, hogy az ilyen hőhullámok idején egy klímával hűtött helyiségben tartózkodjanak, hiszen problémáik a nagy meleg hatására fokozódhatnak, ezáltal súlyos légszomj, rosszullét, akár ájulás is felléphet, aminek hatására könnyedén kórházi kezelésre szorulhatnak. Egy jó klímával azonban könnyedén elkerülhető ez az állapot (Milyen klímát vegyek?).

Allergiások is örülhetnek neki

Az allergiások élete rendkívül megerőltető és kellemetlen, hiszen az érzékenyebb időszakokban szinte elviselhetetlenek számukra a mindennapok, az állandó könnyezés, a folyamatos orrfolyás vagy az égő szemek és nyálkahártyák. A legrosszabb, hogy sok esetben még a lakásban sem lelnek enyhülést, aminek az oka az, hogy szellőztetéssel bekeverik a polleneket is. A klíma erre is megoldást tud nyújtani, méghozzá akár tartósan is, hiszen az efféle berendezésekbe szerelnek speciális pollenszűrőt, ami megszűri a kintről beáramló levegőt, ezáltal úgy csinál kellemesen hűvöset a lakásban, hogy mellette használója szabadon fel is lélegezhet.

Hozzászólás írása