Az első szerelemtől a legutolsóig - tauruspalma.hu

Az első szerelemtől a legutolsóig

Vajon hányszor lehet szerelmes egy ember az életében? Hányszor élheti át, ezt a fantasztikus érzelmet? Nem csak a romantikát kedvelőket érdekli ezek a kérdések, kutatók, filozófusok is szorgosan tanulmányozzák az érzések mögötti biológiai és filozófiai folyamatokat. Sokan csak a hormonok játékának gondolják, ezeket a folyamatokat, míg mások az élet egy csodájaként tekintenek rá.

Filozófusok szerint az ember életében háromszor lehet szerelmes, melyek más és mást ad az illetőnek. Érdekesség, hogy ezek a fázisok egy ember élete során gyakran lejátszódnak, hiszen ezek a periódusok szinte mindenkinél fellelhetőek. Mint biológiai, mint filozófiai szempontból érdemes körül járni a témát. Íme, a filozófia.

Szerelmek egy életöltőn át 

Egyes filozófusok szerint tehát három fajta szerelem alakul ki egy ember életében, melyek az életük időszakaihoz kötődnek. Az első ilyen szerelem a fiatalkorra tehető, vagyis az ártatlanság korába, ilyenkor úgy érzik, hogy egy tündérmesébe csöppentek a felek. Sok esetben ehhez a szerelemhez hasonlítanak mindenkit, aki életük során kapcsolatba lép velük. A gondtalan fiatal felnőtt korban még nem kell aggódni az anyagiak és egyéb hétköznapi problémák miatt, minden egyszerű és gördülékeny. Fiatalnak és halhatatlannak érzik magukat a partnerek. Talán ezért is vágyódnak sokan vissza az első szerelem mámorába.

A második szerelem során viszont mindkét fél megtapasztalja a valódi kapcsolat előnyeit és hátrányait egyaránt. Nem csak a vágyakra és a szexualitásra lesznek nagyobb rálátással, de az önértékelésük is teljesen megváltozik. Az önkiteljesedés folyamata ez, mely során a viharos szerelem sem ritka jelenség. Gyakran lélekromboló szerelem, szakítások és kibékülések sorozatából áll. Sajnos sok koppanás szükséges addig amíg, rá nem jönnek a párok, hogy nem folytathatják tovább kapcsolatukat. Talán az egyik legnehezebb elválást eredményezi sok esetben.

A végső, nagy szerelem

A harmadik szerelem pedig a végső szerelem, mely során a párok már tisztában vannak értékeikkel, céljaikkal és azzal, hogy mit is akarnak az élettől. Ezek a kapcsolatok általában a semmiből érkeznek a legváratlanabb pillanatokban. Itt már a randevúzási szokások is mások, hiszen már az első alkalomnál rájönnek, hogy minden passzol körülöttük. Ennek a felismerésnek az alapja a korábbi kapcsolatok negatív hatásai, hiszen képessé válnak felismerni a jót és a végső szerelmet is. Érdekesség, hogy sok esetben a végső szerelem partnere már korábban ismert barát is lehet, akiről képtelen volt azt gondolni, hogy valaha egy párt alkot majd.

Felmerül ilyen esetekben azonban a kérdés, hogy a harmadik szerelem maga a beletörődés fázisa? Ha már egy kicsit is passzol két ember és elég érett ahhoz, hogy tovább lépjenek akkor egyszerűen csak rávetítik a szerelem érzését? Egy bizonyos a sok csalódás és negatív tapasztalat nem múlik el nyomtalanul, segít kiszűrni a jövőben a nem megfelelő partnert. Ha sikerül megtalálni egy olyan partnert, akivel boldog életet élhet akkor minden más találgatás és kérdés lényegtelenné válik.

Szponzoráció: weboldal megtekintése

Hozzászólás írása