Egészségtelen párkapcsolatokról, avagy, amikor egy kapcsolat testileg és lelkileg is káros - tauruspalma.hu

Egészségtelen párkapcsolatokról, avagy, amikor egy kapcsolat testileg és lelkileg is káros

Számos cikk szól arról, hogy mennyire jót tesz az ember testének és lelkének, ha párkapcsolatban van. A szerelem egészségre gyakorolt hatása már meglehetősen széles körben elterjedt, azonban vannak olyan kapcsolatok, melyek bár szerelemmel kezdődnek, de mégsem tesztnek jót nekünk, sem testileg, sem lelkileg.

Most persze nem feltétlen a fizikai bántalmazásra kell gondolni, mert egy egészségtelen kapcsolat akkor is káros lehet ránk fizikailag, ha csak lelki eredetű bántalmazásról van szó.

Gondoljunk csak bele, hogy ha idegesek vagyunk, mennyi testi tünetet produkálunk. Fáj a fejünk, a gyomrunk, esetleg émelygünk, hányunk, izzadunk. Ha pedig állandó jelleggel élünk egy olyan kapcsolatba, ahol verbálisan bántanak minket, hasonló tüneteket élhetünk meg. Nemcsak lelkileg leszünk rossz állatban, de a lelki gondok fizikailag is manifesztálódni fognak, ez pedig nagyon káros, és súlyos következményei is lehetnek az egészségünkre nézve. De mit tehetünk, ha ilyen kapcsolatban élünk?

Hogyan lehet kilépni egy ilyen kapcsolatból? 

A legjobb, amit tehetünk, ha kilépünk belőle. Természetesen nem kell a legrosszabbra gondolni, de már az sem tesz jót nekünk lelkileg, ha olyasvalakivel élünk, aki manipulál, nem hagy minket dönteni, és folyamatosan rombolja az önbecsülésünket. Persze könnyebb mondani, mint megtenni az első lépést. Viszont a saját érdekünkben mindenképp tennünk kell valamit. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérdjünk segítséget a családtól, a barátoktól, vagy akár szakembertől, de mindenképp tegyük meg az első lépést.

A lelki bántalmazást sokan persze nem veszik komolyan, mert hát lényegében nem sérülünk fizikailag, de lelkileg igen, és ez igen is sokat számít. A legfontosabb, hogy magunknak is el kell hinnünk, hogy ami történik, az nem jó, nem érdemeljük meg, bármit is mond a párunk. A lelki bántalmazás komoly következményekkel járhat, így mindenképp tennünk kell ellene. Kérjünk segítséget, és legyen bátorságunk változtatni.

Hozzászólás írása