Egy külső tényező, amire biztosan nem gondoltál az egészségeddel kapcsolatban - tauruspalma.hu

Egy külső tényező, amire biztosan nem gondoltál az egészségeddel kapcsolatban

A téli hidegben megfázol, a nyári melegben dübörgő légkondi mellett szintén megfázol. Nem elég, hogy a munkahelyen el kell viselned a hideget és a meleget, otthon ugyanúgy folytatódik a harc a kinti hőmérséklet ellen. Mi a megoldás?

Ebben a cikkben nem az egészséges táplálkozásról vagy hasonló jótanácsokról lesz szó, hanem egy sokkal ritkábban tárgyalt dologról: a hőszigetelésről.

Hogy jön a szigetelés az egészséghez? – kérdezhetnéd. Nos, mondhatnánk úgy is, hogy ez ELENGEDHETETLEN. A jó szigetelés évről évre egyre fontosabb, nemcsak a környezetvédelmi előírások miatt kell foglalkozni vele, hanem a benne lakó emberek élete miatt is. Tény és való, hogy a legmodernebb lakások szigetelése sokkal jobb, mint a régi épületeké, de nem mindenki tud könnyűszerkezetes készházba költözni.

Valójában minden épületnél gondoskodni kéne szigetelésről, újnál és réginél is. Az alacsonyabb rezsiszámlák mellett az is fontos, hogy a lakó nem fog fázni, nem rázza majd a hideg, és nyáron sem kell klímával aludnia. A megfelelő hőmérséklet kihat az ember humorára, de ugyanúgy okozhat komolyabb egészségügyi problémákat is.

Hogyan szigeteljünk?

A szakértők azt szokták tanácsolni, hogy a legfontosabbak a falak és az ablakok, ha ezt jól tudjuk szigetelni, akkor már lényegesen javul a helyzet. Azonban figyelni kell arra, hogy az eltérő építőanyagoknak a hőelvezetési képessége is eltérő, tehát a lakásban mindig lesznek olyan pontok, amik hidegebbek és melegebben. Ilyenkor a levegőben található pára megtalálja a hideg felületet és lecsapódik. Innentől kezdve pedig nemcsak a hőmérséklet, hanem a penész is ellenünk dolgozik majd.

A modern könnyűszerkezetes házaknál jó szigetelést kapunk, de a régi épületeknél nekünk kell gondoskodni erről. Az utólagos szigetelés nem elhanyagolandó opció, mivel sok betegségtől kímélhetjük meg magunkat vele. A rendelkezésre álló összegből válasszuk ki, hogy teljes körű szigetelést szeretnénk-e, vagy inkább lépésről lépésre készítjük el.

Nincs rossz választás, az egyetlen rossz lépés az, ha nem csinálunk semmit.

Hozzászólás írása