Egyre több stressz éri a könyvelőket

Az adóbevallási szezon közeledtével egyre több stressz éri a könyvelőket, nem csak az elvégzendő munka sokszorozódik meg, de az ügyfelek is egyre ingerültebbek lesznek. Az ügyfél által elvesztett számlák, vagy nem jelentett költségek mind-mind a könyvelőkön csattannak.

Az ellenőrzések során pedig egy kisebb hiba is elég ahhoz, hogy vaskos büntetést kapjon egy ügyfél. Nem könnyíti a dolgukat, hogy hónapról hónapra változó jogszabályok vagy egyéb változtatások, folyamatos tanulása és alkalmazkodása mellett még a magánéletben is helyt kell állniuk, nem csoda, ha stresszesek a hétköznapjaik. Mit tehetnek, hogy ezt az időszakot könnyebben viseljék?

A stressz hatásai

Először is tisztában kell lenniük, hogy a stressz fokozatosan építi le az emberi testet. Nem csak az idegekre hat, de fizikailag is megpróbáltatások elé állítja a testet. A stressz negatív hatásai: fáradtság, szórakozottság, feledékenység, fokozott vagy csökkent étvágy, a libidó csökkenése, súlygyarapodás vagy fogyás.

Későbbiekben ezek tünetek, betegséggé is alakulhatnak, melyek az alábbiak lehetnek: fejfájás, fülzúgás, szív és érrendszeri megbetegedések, hasmenés, székrekedés, allergia, bőrkiütés, hányinger, gyomorégés, gyomorfájás, hát és ízületi fájdalom stb. A betegségek vagy hangulat ingadozások mellett a figyelmetlenség is veszélyes lehet, hiszen a könyvelői szakma a precizitásra épül.

A könyvelőknek vagy azoknak, akik ugyanúgy stresszes életet élnek, mindenképp ajánlott, a napi öt étkezés betartása, a munka közbeni mozgás, illetve pihenés. Lehetőleg a szabadidőben olyan tevékenységek folytatása melyek nem csak a testet kapcsolják ki, de az elmét is pl: jakuzzi használata, szaunázás stb. Továbbá nagyon fontos a megfelelő alvásmennyiség betartására is.

Érthető, hogy a határidők és az ügyfelek érdekében minden megtesznek, azonban a saját egészségük is ugyanolyan fontos. Nem szégyen a segítség kérés sem, ha feltornyosulnak a problémák, legyen az szakember, kolléga vagy családi támogatás.

Szponzoráció: szamvitelnavigator.hu

Hozzászólás írása