Életmódváltás együtt vagy külön? - tauruspalma.hu

Életmódváltás együtt vagy külön?

Sok pár életében eljön a pillanat, amikor valamilyen okból kifolyólag változtatni szeretnének az életmódjukon. Ez lehet egy teljes életmódváltás, jelentheti több mozgás, egy új sport bevezetését az egyik fél életébe, de az étkezés megváltoztatása is ide sorolható.

Érdekes kérdés, hogy ezt az új életmódot együtt vagy külön képzeljük el. Egyikre sem mondható, hogy jó vagy rossz, mindig az adott párkapcsolatot, illetve a kiválasztott életmód kell figyelembe venni. Először is fontos, hogy mi az oka az életmódváltásnak.

Ha az egyik fél úgy dönt, hogy fogyni szeretne, esetleg diagnosztizálnak nála egy betegséget, az nem feltétlen jelenti azt, hogy a párjának is meg kell változtatni a mozgási és étkezési szokásait. Attól, hogy a párunk a teljesítményproblémái, az alacsony libidója, a magas vérnyomása, a cukorbetegsége, vagy épp a testsúlya miatt máshogy kénytelen étkezni ezen túl, még nem jelneti azt, hogy nekünk is kötelezően váltanunk kell.

Amennyiben viszont mindkét félnek jót tehet az új étrend vagy a rendszeres mozgás, akkor érdemes megfontolni, hogy az életmódváltás mindkét felet érintse.

Megértés és elfogadás nélkül nem fog működni

Amennyiben csak az egyik felet érinti az életmódváltás, akkor elengedhetetlen, hogy a váltás előtt beszéljünk erről. Mindegy, hogy a párunk nem vált életmódot, vagy mi vagyunk azok, akik ugyanúgy esszük a pörköltet rántott hússal, mint eddig. Nagyon fontos, ha megértsük a párunkat, vagy épp ő értsen meg minket.

Ha mi váltunk életmódot, lényeges, hogy lemagyarázzuk párunknak az indokainkat, hogy miben lesz más az életmódunk, és hogy hogyan lesz ezután a főzés, az étkezés, illetve, milyen új szokások kerülnek bevezetésre.

Ha a párunk akar új életmódot választani, sose becsméreljük, kritizáljuk. Nem szabad azt éreztetni vele, hogy mi bizony úgy gondoljuk, hogy el fog bukni.

Mert ha így teszünk, azzal valóban azt érjük el, hogy nem lesznek sikeresek az erőfeszítései, de emellett még komoly lelki sérüléseket is okozhatunk: önbizalom hiányt, depressziót, de akár még teljesítménybeli problémákat is.

Hozzászólás írása