Friderikusz Sándor életútja - tauruspalma.hu

Friderikusz Sándor életútja

Sándor még Nyíregyházán látta meg a napvilágot 1958-ban. Prima Primissima díjas újságíró, műsorvezető és riporter. Talán nincs is olyan ember az országban, aki még ne hallott volna róla.  A mai napig aktív műsorvezető jelenleg az ATV-nél dolgozik, ahol politikai, gazdasági, kézéleti, tudományos stb. ügyekkel foglalkozik, elemez meghívott vendégeivel.

A műsor palettája igen széles, szinte bármilyen témában lehet találni valami érdekeset. Sokan nem tudják róla, de Az ELTE Állam- és jogtudományi karán diplomázott.

Pályafutása

Karrierjét korán kezdte, 14 évesen már riporter volt Nyíregyházán. Rá két évre a Magyar Rádiónál kapott munkát oknyomozó riporterként. Ő leplezte le a Baranya megyei Görcsönybeli visszaéléseket, sikkasztásokat, ahol az állami vezetők hatalmas vagyonokhoz jutottak. Később egy gyereknevelő intézetről rántotta le a leplet, ahol embertelen és brutális módon bántak a gyerekekkel. Leleplezte a pécsi bányászlakás ingatlan üzletet is, ahol az állam költségvetésen megépített ingatlanokból egy kivételével mind az állami vezetők tulajdonába került. 15 évig tevékenykedett a rádiónál, leginkább tényfeltárással foglalkozott, időközben a belpolitikai műsorvezető riportere lett. Politikai nyomásra azonban egyre jobban korlátozták tevékenységét, mígnem kitiltották a rádió területéről is, de nem maradt tétlen.

Friderikusz Sándor

Friderikusz Sándor

Nyilvános beszélgetős műsorokat hozott létre olyan beszélgető partnerekkel, akik ki voltak zárva a nyilvánosság elől. Csak a rendszerváltás hozta meg neki az igazi sikert, ahol az újraszerveződő Magyar Televízió pályázatokat írt ki műsorokra. Fridi két pályázattal is nyert. Az egyik az Én mozim című riportműsora a másik a közismertebb Friderikusz-show. A legismertebb műsorán kívül számos egyéb műfajban is kipróbálta magát, mind óriási siker lett és évenként átlagosan 400 millió forint bevételt termeltek a televíziónak. 1990-ben saját céget alapított és ezeken keresztül készítette műsorait. 1994-ben a világ legnézettebb showman-jai közé választották. 1998-ban megvált a Magyar Televíziótól és az RTL Klubhoz szerződött, majd a Tv2-höz, mindenhol sikert sikerre halmozott.

Friderikusz munkásságát és műsorait még felsorolni is nehéz, rengeteget tett a társadalomért, a nézőkért, műsorai mind sikeresek voltak és a jelenlegi munkássága is elég népszerű. Több milliós nézettségű műsorai mellett, hihetetlen, de volt ideje még könyveket is írni, szintén nagy sikerrel. Komoly kitüntetései és díjai mellett azonban voltak konfliktusai is az évek során. Már a karrierje elején is tényfeltáró riporterként dolgozott, ami sok botránnyal, kitiltással és fenyegetéssel járt. Az RTL-hez többször is visszatért és a nézők mindig pozitívan nyilatkoztak róla, de mindig akartak problémák a csatornákkal, amiket Friderikusz mindig készen volt kezelni.

Hozzászólás írása