Gondoljunk az egészségünkre is költözéskor!

Ha már eldöntöttük véglegesen, hogy külföldre költözünk, akkor legyen időnk azzal is foglalkozni, hogy az utazással és költözéssel kapcsolatos egészségügyi teendőket is elintézzük. Ugyanis ha nem is költözünk túl messzire Magyarországról, akkor is adódhatnak olyan élethelyzetek, balesetek vagy megbetegedések amelyek bosszúságot okoznak mert megnehezíthetik az életünket.

Néhány hónappal a költözés előtt:

Bár még tudjuk, hogy van jó néhány hónapunk az utazásig, a biztonság kedvéért már jó ha ekkor felkészülünk és összeírjuk a legfontosabb információkat, tudnivalókat ami az adott célországra vonatkozik egészségügyek kapcsán. Például jó tudni, hogy vannak-e egészségügyi kockázatai az utazásnak, kell-e védőoltás vagy bármilyen más fajta felkészülés a költözés előtt. Azt is érdemes megnézni, hogy milyen egészségbiztosítások vannak az országba ahová költözni szeretnénk. Ezek árát és minőségét vessük össze és lehetőség szerint kössünk egyet. Ha van valamilyen orvosi beavatkozás, amit már régóta halogatunk, azt érdemes még a kiutazás előtt elvégeztetni akár kisebb műtét, akár csak egy fogorvosi látogatásról is legyen szó.

Az utolsó hónapokban:

Járjunk utána, hogy a célországba milyen gyógyszereket nem szabad bevinni azok közül amiket esetleg itthon már megszoktunk, illetve azokat mivel lehet majd ott pótolni és hogy vajon vénykötelesek-e. Ha igen, akkor jobb tájékozódni az orvosi rendelésekről, elérhetőségekről is. Érdemes már itthonról időpontot egyeztetni az ottani háziorvossal, hogy az átköltözés után zökkenőmentes legyen az orvosi átállás. Az éves fontosabb vizsgálatokat, szűréseket, fogorvosi beavatkozásokat még idehaza érdemes elvégeztetni, hogy ez ne okozzon gondot költözés után.

Gondoljunk az egészségünkre is költözéskor!

Gondoljunk az egészségünkre is költözéskor!

Utazás előtt:

Szerezzük be az összes szükséges gyógyszerünket, készítsünk egy egészségügyi kis dobozkát, a legszükségesebb anyagokkal. Legyen benne fájdalomcsillapító, lázcsillapító, kötszer, lázmérő stb. A kinti segélyhívó számát a biztonság kedvéért mentsük el vagy jegyezzük fel. A korábbi leleteinket, egészségügyi papírjainkat kérjük ki a fogorvostól és a háziorvostól. Kérjünk tőlük tanácsot és segítséget ha szükséges.

Költözés után:

Nézzünk szét, hogy hol van a legközelebbi kórház és orvosi rendelő, merre található a háziorvos, hogyan érhetjük el, milyen beosztásban tudjuk meglátogatni ha szükséges. Akár be is jelentkezhetünk hozzá ha van időnk rá. Az is lehet, hogy a magyar konzulátus is segít egy magyarul is értő orvos ajánlásában. Ezeket célszerű akkor még elintézni, amikor nincs bajunk. A magán egészségügyi szolgáltatókat is feltérképezhetjük, áraikat lejegyzetelhetjük, ha kell mérlegeljünk, lehet néha megéri őket látogatni ha szükségünk van rá.

Hozzászólás írása