Milyen anyagokat használnak a legegészségesebb otthonokban? - tauruspalma.hu

Milyen anyagokat használnak a legegészségesebb otthonokban?

A lakások és családi házak építése terén az utóbbi években az energiatakarékosság és a környezetbarát elvek voltak a fő irányvonalak. Ezek azonban csak akkor működnek igazán jól, ha a lakók fizikai és szellemi egészségét is támogatják, vagyis nemcsak környezettudatosak, de egészségesek is.

Az egészséges otthonoktól elvárható, hogy bizonyos fizikai tényezőktől mentes legyen, mint a zaj-, fény-, légszennyezés, de emellett a lelki egészségünket is támogassa, vagyis hiába szép, csilli-villi és modern egy otthon, ha egyszer rosszul érezzük benne magunkat.

Ahhoz, hogy valóban egészséges legyen egy otthon, nemcsak a kialakítás fontos, hanem a felhasznált anyagok is. A környezetbarát szempontok itt is irányadóak lehetnek, de nem minden esetben fedi egymást a kettő. Például a kifejezetten környezettudatos alapanyagok, mint a fa, vagy a szalma-agyak keverékéből készült vályog akár allergizálhat is. De a másik végletre is van példa, a beton, mint padló egy kifejezetten egészséges megoldás lehet, viszont környezetvédelmi szempontból ez már nem mondható el.

Felújítással is elérhetjük ezt

De maradjunk az egészséges otthonoknál. Ehhez nem feltétlen kell építkezésben gondolkodunk, mert felújítással is elérhetjük ezt. A felújítás során érdemes minden olyan anyagot eltávolítani, ami mondjuk, allergizál, vagy épp káros a lelki és testi egészségünkre. Ezek helyett egészségesebb megoldásokat kell keresni.

A szőnyegpadlótól például sokan megszabadulnak, hogy kevésbé legyen poros az otthonuk, és lecserélik laminált padlóra, esetleg parkettára, de az is egyre népszerűbb, hogy az alap beton réteg kap még egy plusz dekor cement réteget, és ezt hatékony betoncsiszoló eszközzel felcsiszolva és polírozva kapunk egy szép és egészséges padlózatot.

A különböző lépszűrő és légtisztító berendezések beszerelése is segíthet a levegő minőségének javításában. A lelki egészségünkön akár festéssel is javíthatunk, hiszen bizonyított tény, hogy a színek nagy befolyással bírnak a szellemi teljesítményünkre, de akár a pihenésben és relaxálásban is segíthetnek. A falak és a padló színe tehát lényeges kérdés, érdemes ezeket körültekintően megválasztani a különböző helyiségekben.

Hozzászólás írása