Tévedésen alapul a paleo diéta - tauruspalma.hu

Tévedésen alapul a paleo diéta

A paleo diétát nagyon sokan tartják a modern kor egyik leghatásosabb fogyókúrás módszerének a túlsúllyal folytatott harcban, a valóságban azonban elegendő csak józanul gondolkozni ahhoz, hogy beláthassuk: nem sok jó származik abból, ha úgy táplálkozunk, mint egykoron az ősemberek.

Erre próbálta felhívni a figyelmet nemrégiben egy világszerte ismert és elismert antropológus is, aki szerint a paleolit diétát nem érdemes senkinek sem követnie, mert ami egykoron jó volt az ősemberek korszakában, az ma már, a modern korban egyáltalán nem állja meg a helyét.

A paleo diéta tévedése

Ken Sayers, a Georgia Állami Egyetem humán evolúciós szakértője szerint a paleo diéta legáltalánosabb problémája és tévedése abban rejlik, hogy a tanácsadók nem veszik figyelembe az életmód kapcsán a legalapvetőbb dolgot, miszerint az ősemberek nem válogattak, nem tanácsadások szerint étkeztek, hanem akkor és annyit ettek, amikor és amennyihez éppen hozzájutottak. Esetükben ugyanis a cél a létfenntartás, a túlélés volt, ami nem vethető össze a mai kor követelményeivel.

Tévedésen alapul a paleo diéta

Tévedésen alapul a paleo diéta

A szakértő úgy véli, hogy az ősemberek étrendje ezen felül attól is függött, hogy milyen ételek kínálták számukra a legtöbb energiát az életben maradáshoz úgy, hogy azokért a legkevesebb erőfeszítést kelljen megtenniük. A paleolit étrenddel ugyanakkor az emberek leegyszerűsítik ezt a kérdést, sőt mi több, azt sem veszik sokan figyelembe, hogy a korabeli étrend rengeteg tekintetben eltért a mai táplálkozási tanácsadókban foglaltaktól, ezáltal az ősember például bizonyítottan és előszeretettel fogyasztott olyan tiltott élelmiszereket is, mint amilyen a hüvelyesek vagy a gabonafélék.

Még a hominidák sem így étkeztek

Dr Sayers néhány antropológus munkatársával – akikkel több tanulmányt is szereztek a témában – a mintegy 1,6 millió évvel ezelőtt élt hominidákat állította a középpontba az átfogó válasz kapcsán, akikről bebizonyosodott, hogy milyen életmódot folytattak és miket ettek. Ez az embertípus annak köszönhette életben maradásának kulcsát, hogy étrendileg alkalmazkodtak az aktuális helyzethez, és nem ragaszkodtak például egy előre megírt stratégiához, sőt mi több, arra sem figyeltek, hogy elegendő arányban vigyék be szervezetükbe a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat.

Az antropológus szerint az ősemberek nem voltak túl hatékony vadászok, ezáltal gyakran háttérbe szorították a húst más élelmiszerek gyűjtögetéséhez képest, ezáltal étrendjük inkább megalkuvó volt, aminek során mindig azt fogyasztották, amihez éppen hozzájutottak, vagy ami az adott évszakban éppen termett, elérhető volt számukra. Ez a mai, modern világban követhetetlen életmód úgy, hogy egyrészt minden elérhető a boltok polcain, másrészt pedig ugyanazzal a kalória-bevitellel, amivel a nap 24 órájából legalább 10-et folyamatosan mozgó ősemberek is éltek, ne hízzunk el rohamos ütemben a paleo diéta követésével, ami teljesen alkalmatlan a hosszú távú alkalmazásra.

Hozzászólás írása