Több lesz idén a közmunkás - tauruspalma.hu

Több lesz idén a közmunkás

A Belügyminisztérium legfrissebb bejelentései szerint a tavalyihoz képest idén lényegesen több közfoglalkoztatottnak jut hely a közmunka program keretein belül, ezáltal még azok is kaphatnak munkát ennek részeként, akiket korábban esetleg többször is elutasítottak a létszámkorlátozások miatt.

Idén 270 milliárd lett elkülönítve a közmunkásoknak

A minisztérium tájékoztatása szerint a múlt évihez képest a Start-munkaprogram részeként lényegesen több közfoglalkoztatott bevonására kerülhet sor, amivel tovább csökkenhet majd az országban a munkanélküliség aránya. A növekedés annak köszönhető, hogy a kormány a költségvetési törvényben a tavalyi 231 milliárd forint helyett idén már 270 milliárd forintot különített el a közmunkások foglalkoztatására, aminek köszönhetően a 2014-es adatokhoz mérten idén több százzal több ember állhat majd munkába ennek a programnak a részeként.

Több lesz idén a közmunkás

Több lesz idén a közmunkás

A Belügyminisztérium azt követően jelentette be hivatalosan a fenti tervezetet, miután az írott és elektronikus sajtóban is több olyan kétes eredetű hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy a kormány célja a közfoglalkoztatásban résztvevők számának drasztikus csökkentése. A közleményből kiderült, hogy a felmerült vádak csak téved következtetések levonásából születtek, amelyek nélkülöztek mindenféle valóságalapot, amit mi sem bizonyít jobban, mint a hivatalos tervezet, amiből kiderült, hogy idén közel 40 millió forinttal több pénz jut a programban résztvevők számának növelésére.

Idén is több mint 100 ezer ember kap munkát ilyen formában

A minisztérium közleményében kiemelte, hogy az idei közfoglalkoztatási programokat a lehető legtöbb álláskereső segítségével tervezték meg, a keretösszegek pedig majd több ütemben kerülnek kiosztásra a megyei munkaügyi központok számára. Mint kiderült, a 2015-ös közfoglalkoztatási programok a minisztérium korábban megtervezett ütemezésein és módszertani előírásain alapulnak majd, amiket már ismertettek a szakmai irányítás alatt álló szervezetekkel is.

Miután a tavalyi szerződések idén február végén érvényüket vesztették, március 1-jétől újabb közmunka-program indult el, amelyben újra biztosítják, hogy több mint 100 ezer ember kaphasson munkát az államtól. Ennek megfelelően a kistérségi, vagy más néven járási mintaprogramokban több mint 84 ezer, az országos közfoglalkoztatási programokban közel 40 ezer, a Nemzeti Művelődési Intézet programjában 6100, az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolható, rendszerint hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás legelső ütemében pedig további 43 ezer embernek biztosítanak majd megélhetést ilyen formában. Az új közfoglalkoztatottak felvételére a korábbi tervezeteknek megfelelően április 1-jétől kerülhet majd sor.

A BM bejelentései szerint külön forrásokat különítettek el arra, hogy biztosíthassák a hátrányos helyzetű álláskeresők foglalkoztatásának, illetve képzéseinek lehetőségeit is.

Hozzászólás írása