Több orvos is elutasította a tolmácsot Romániában, büntetés lett a vége

Romániában több esetben is probléma volt már a betegek és az orvosok közti kommunikáció, mivel a magyar lakta településen nagyon sokan nem beszélik a hivatalos nyelvet. Ez nem is csoda, hiszen a Trianon előtti időkben ezek még Magyarország részét képezték és sok faluban és városban még mindig az eredeti anyanyelvüket használják a mai napig.

A hiányos román nyelvtudást azonban nem mindenki tolerálja, még a hivatalos helyeken sem, pedig erre törvény kötelezi Romániában is az ott dolgozókat.

A jogszabályok értelmében minden páciensnek joga van tudni az egészségügyi állapotával kapcsolatos információit, a vizsgálatának eredményeit, valamint ezekkel kapcsolatos kockázatokat és veszélyeket. Amennyiben ezeket az információkat az orvos nem tudja a páciens számára érthetően és pontosan közölni mert a páciens nem tud románul, akkor az orvos tolmácsot kérhet, hogy a beteg anyanyelvén közölhesse vele az adatokat.

Azonban a Temesvári megyei kórházban és Kolozsváron a gyermekkórházban is elutasították ezt az orvosok, amikor fiatal gyerekeket vizsgáltak és őket hibáztatták hiányos nyelvtudásuk miatt.

Kiskorú lányokat aláztak meg nyelvtudás hiányuk miatt az orvosok

Az egyik eset elszenvedője egy 12 éves kosárlabda játékos volt, aki a Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es leány csapatjában játszott volna Temesváron az országos bajnokság elődöntőjében. A szükséges sportorvosi láttamozás alatt azonban a vizsgálatot végző kardiológus durván kioktatva kifogásolta, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. A kórlap hátuljára rá is írta, hogy az a gyerek aki nem tud románul ne utazzon a csapattal. Később a sportorvos is ezzel a véleménnyel zárta a vizsgálatot. Az eset kivizsgálása után a Jogvédelmi Szolgálat és az Országos Diszkriminációellenes Tanács közbenjárásával mind a kórházat mind pedig az orvost pénzbírsággal sújtotta.

Az eset sajnos nem egyedi az országban, hiszen ez az eset előtt történt nem sokkal, hogy egy 17 éves székelyföldi lány került a gyerekkórházba egy baleset következtében. Itt is elutasította a szakorvos, hogy tolmács útján beszéljen a pácienssel és megszégyenítette őt a hiányos román nyelvtudása miatt. A CNCD itt is megállapította, hogy a nyelvi és etnikai alapú hiányosságok miatti megkülönböztetés miatt mind az orvos, mind pedig a kórház bűnös, így ez az eset is pénzbüntetéssel végződött.

Hozzászólás írása