Vannak helyzetek, amikor nem tanácsos úszni! - tauruspalma.hu

Vannak helyzetek, amikor nem tanácsos úszni!

Az úszásnak számtalan jótékony hatása van. Csökkentheti a stresszt és a depressziót, növelheti az állóképességet és a tüdőkapacitást. Immunerősítő hatását is bizonyította már. A szív és az érrendszer erősödésével csökkentheti az infarktus kockázatát. Emellett az ízületi megbetegedésben szenvedőknek talán a legideálisabb mozgásforma. A túlsúlyos embereknek is hatékony megoldás lehet a fogyás elősegítésében.

Nem véletlen, hogy minden korosztálynak ajánlják, legyen szó csecsemőkről, vagy idősekről.

Általában az úszás mindenkinek ajánlott. Természetesen ellenjavallatai is vannak, olyan esetek, amikor kockázatos az úszás akár a magunk, vagy mások érdekében. Lázas, fertőző betegség esetén nem javasolt a sportolás. Persze aki beteg, valószínű, hogy nem látogat el az uszodába, hogy csobbanjon egyet.

Viszont egyre elterjedtebb a kerti medence, de ebben az esetben nem alkalmas egy hűtőfürdő elvégzésére. Bár a medencét gyakorta fertőtlenítjük, nem érdemes felesleges kockázatot vállalni.

Áldott állapotban ajánlott-e az úszás?

A terhesség alatt is fontos a rendszeres testmozgás, főleg, ha már előtte is sportoltunk vagy mozogtunk. Érdemes azonban szakértő véleményét kikérni, mielőtt várandósan uszodába megyünk vagy csobbanunk egyet a kerti medencénkben. Az úszást mindenkinek szokták javasolni, és ha a nőgyógyász nem tiltja meg kifejezetten, akkor bátran mártózzunk meg egy meleg nyári napon.

Abban az esetben, ha saját kültéri medencénk készelmét szeretnénk élvezni, mindenképp kérdezzünk rá, nem kell-e a hőmérsékletre vagy a vegyszeres tisztításra oda figyelnünk.

A klór, vagy egy magasabb hőmérséklet, esetleg árthat a kisbabának. Nem árt pontosan tájékozódnunk, hiszen a nagyon hideg vagy nagyon meleg kártékony lehet. Manapság a saját medencénket is felszerelhetjük levegőbefúvó rendszerrel, vízeséssel vagy nyakzuhannyal.

Ha a medencénk rendelkezik ezekkel a kiegészítőkkel, mindenképp tudjuk meg használhatjuk-e a terhesség ideje alatt, vagy csak bizonyos időszakokban. Egy kis odafigyeléssel az úszás megfelelő testmozgás lehet a 9 hónap alatt.

Hozzászólás írása