Hamarosan nem lehet már kiirtani az egereket? - tauruspalma.hu

Hamarosan nem lehet már kiirtani az egereket?

Újabb komoly problémával kell szembenéznie a jövőben a rágcsálóirtóknak, hiszen könnyen lehet, hogy olyan egérfajok alakulhatnak ki a természetben a jövőben, melyeket a tudomány ma még csak egyszerűen szuperegérként definiál.

Ez egy olyan mutáns egérfajta, amelynek egyedei már most megfigyelhetők a természetben egyfajta prototípusként, érdekességük pedig az, hogy teljesen érzéketlenek az eddig alkalmazott rágcsálóirtási alapanyagokra és vegyszerekre.

Ellenállnak a mérgeknek

A felfedezést német kutatók tették, akik egy általános pékségben megfigyelték az egerek szaporodását. Mindezt azzal a hipotézissel tették meg, hogy az egerek képesek-e természetes környezetben úgy szaporodni, hogy közben ellenállóvá tegyék magukat a kiirtásukra megálmodott mérgekkel szemben. A pékség munkáját ugyanis a rágcsálók folyamatosan képesek voltak megzavarni, és hiába próbálkoztak mindenféle módszerrel, az egerek rendre vissza-visszatértek, hovatovább teljesen elpusztíthatatlannak tűntek, ezáltal nem reagáltak olyan durva méreganyagokra sem, mint a warfarin nevű méreg egyik legerősebb változata, a bromadiolon.

A szakemberek ezt követően DNS-mintákat vettek az egerekből, és alapos genetikai elemzésnek vetették alá őket annak érdekében, hogy rájöjjenek a probléma hátterére.

Mutáns egerek

Mint a vizsgálatok során kiderült, a pékség összes egere immunissá vált a warfarin méregre, ami részükről egy elképesztő, ám nem páratlan genetikai mutáció, ami korábban az algériai egereknél szintén természetes módon alakult ki, a tudomány szerint a K-vitaminban szegény táplálkozás okán. A K-vitamin ugyanis az a vitamintípus, amely a szervezetben kapcsolatban lép a warfarinnal annak érdekében, hogy életbe lépjen a véralvadást gátló hatás, de hiányával a méreg hatástalan lesz.

A németek ezután laboratóriumi körülmények között próbálták keresztezni az európai és az algériai egereket, amit egy horizontális géntranszferrel idéztek elő. A tudósok azt tapasztalták, hogy a horizontális génátvitel alapos és gyökeres változást idézett elő az egész egérpopulációban, ezzel felgyorsítva a mérgek iránti érzéketlenséget az állatokban. A tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a jövőben megjelenhetnek az olyan szuperegerek, amelyek mindenféle vegyi anyagnak képesek lesznek ellenállni, így kis túlzással teljes mértékben kiirthatatlanná válnak.

Hozzászólás írása