Ma már a szántástól legalább nem fáj a derekunk! - tauruspalma.hu

Ma már a szántástól legalább nem fáj a derekunk!

Nem csupán az ökrök vagy lovak számára volt megterhelő munka a régi időben a szántás. Bizony az emberek is nagyban megsínylették az ilyen hosszadalmas és fárasztó műveleteket. Egész nap kint a tűző napon, terelni a boronát húzó állatokat, irányítani, hajlongani, tartani a helyes irányt, ez bizony akár honnan is nézzük nagyon fárasztó és derekat nem kímélő munka volt.

Sokszor nap végére csak arra vágyott az ember, hogy vízszintesbe helyezze magát. Gerincsérvvel akkoriban még nem is műtöttek, így csak a különböző csoda kencék maradtak a fájdalom enyhítésére.

Hatalmas könnyebbség volt a traktor feltalálása, még akkor is, ha a kezdetleges modellek még semmiféle extra berendezéssel nem voltak felszerelve. Legalább már ülve lehetett szántani, kerekeken gurulva, és sokkal gyorsabban, mint két ökörrel.

Manapság pedig már nagyon is kényelmes elfoglaltságot nyújt, hiszen odafent ücsörögve a vezérlőben, még a legnagyobb melegben sem kapunk hőgutát, hiszen van légkondicionáló berendezésünk, szervo kormányunk, automata sebességváltónk, sőt még önjáró üzemmódunk is. A kellemes zenéről nem is beszélve, ami a hifi berendezésből szól.

Időspórolás kényelmesen 

Csak azt kell ellenőriznünk, hogy merre halad traktorunk, és aratásnál, hogy mikor telik meg a magtárunk, hiszen szinte minden másról megfeledkezhetünk, annyira kényelmes és jól felszereltek már a mai modern munkagépek legtöbbje.

Nem utolsó sorban bőven spórolunk időt is, hiszen míg régen több hetes munkának voltunk kitéve egy nagyobb tábla felszántásánál és learatásánál, most pár óra, vagy pár nap alatt végezhetünk is az egész földünkkel. Jut idő másra, pihenésre, vagy a családunkkal lenni, és valamilyen jó szabad idős programot szervezni.

Időt és energiát spóroltak nekünk ezekkel a csoda masinák feltalálásával a tervezők. Nem mindenki tehette azt meg, mint a régi Amerikában, hogy rabszolga földműveseket alkalmazott a földjei megművelésére, vagy később már napszámosokat.

A kisebb gazdaságokban maga a gazda szántott-vetett, és a családja segített neki. Szerencsére ma már másképp van, és sokkal könnyebb a dolgunk, ha beruházunk egy ilyen csúcskategóriás óriás gépbe, ami aztán hamar megszolgálja az értékét. A hátunk egészségéről és drága időnkről nem is beszélve.

Hozzászólás írása