Öndiagnosztika – áldás és átok kéz a kézben - tauruspalma.hu

Öndiagnosztika – áldás és átok kéz a kézben

Hippokratész unokái. Az orvoslás fontosságáról senkit sem kell meggyőzni. A szó szoros értelmében életek múlnak ezen a tudományágon, a doktorok pedig minden táradalomban megbecsült személyek voltak kultúrkörtől, történelmi korszaktól függetlenül.

A mai napig az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező munkakör az orvosi. Nem véletlen, hogy gyorsan fejlődő tudományágról beszélünk, ahol nap mint nap jelennek meg új eszközök, kutatások, módszerek, hogy a gyógyítás még nagyobb hatásfokon történhessen. A XXI. század azonban egy nem várt változást is hozott: az internet is hatást gyakorol a modern orvoslásra.

„A tanács veszélyes ajándék, akkor is, ha bölcsek adják jó szándékkal”

Öndiagnosztikának azt a jelenséget nevezzük, mikor egy beteg könyvek, újságok, vagy az internet segítségével saját magát diagnosztizálja. Az öndiagnózis előnye, hogy közben akarva-akaratlanul átgondoljuk mikor kezdődött a betegségünk, hogyan követték egymást a tünetek, pontosan mi a panaszunk.

Így mikor felkeressük az orvost, sokkal összeszedettebben tudjuk előadni a gondunkat, ezzel az ő munkáját is könnyítve. A gyors internetes keresés előnye lehet még, hogy megnyugtatja az olvasót: kár aggódni, valószínűleg nincs komoly probléma – de azért érdemes felkeresni egy orvost a biztonság kedvéért.

Sajnos azonban az öndiagnosztika legalább annyiszor ront a helyzeten, mint ahányszor pozitív hatást fejt ki. Mint annyi más esetben, itt is ki kell emelni, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni megbízható és hiteltelen oldal között, így válogatás nélkül elhisznek bármit, amit a világhálón olvasnak.

A Weborvos Online Egészségügyi Magazin szerint legnagyobb veszélyt az jelenti, ha az illető elkezdi magát kezelni – ezt mindig célszerű a szakemberekre bízni, hiszen egy téves diagnózis miatti szükségtelen kezelés általában csak ront a helyzeten.

Nyilván senkinek nem ártunk azzal, ha magunk is tájékozódunk. A probléma akkor kezdődik, ha megfelelő háttértudás hiányában vonunk le messzemenő következtetéseket, illetve ha egy esetleges ellentmondás alkalmával nem az orvosnak, hanem az interneten olvasottaknak szavazunk bizalmat.

Nyugodtan rákereshetünk egy-egy tünetre, gyógyszerre, hatóanyagra, esetleges mellékhatásra – a bonyolult orvosi kifejezések, idegen szavak miatt célszerű ilyenkor orvosi szótárt is a kezünk ügyében tartani – már az interneten is elérhetők ingyenesen, ráadásul a használatuk gyors és egyszerű.

Hasznos és megnyugtató, hogy a nap bármely órájában rákereshetünk, hogy mi okozza a panaszainkat. Mindenesetre amennyiben a kockázat magas, illetve a tünetek nem enyhülnek mindig célszerű szakembert felkeresni, elvégre többévnyi intenzív tanulást soha nem helyettesíthet egy gyors böngészés a világhálón.

Hozzászólás írása