Szellőztetéssel az egészségünkért - tauruspalma.hu

Szellőztetéssel az egészségünkért

Sokan nem is gondolják, hogy egy rossz levegőjű lakás mennyire egészségtelen lehet. Nemcsak akkor, ha bent dohányzunk, bár az is sokat ronthat egy lakás levegőjén, de elég lehet egy párás fülledt lakásra gondolni. A lakás levegőjének állapota nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat.

Nemcsak azért mert belélegezzük, hanem azért is, mert párás levegő számos gomba, például a penész megtelepedését segíti, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent. Természetesen a már említett dohányzás sem előnyös, mert akkor nemcsak a saját egészségünket, de velünk együtt élők egészségét is veszélyeztetjük.

Tetőtér esetén sokszor merül fel a penész kérdése. Nem is gondolnánk, hogy a tetőtereket sokkal jobban fenyegeti ez a kérdés, mint a lakás más helyiségeit. Amikor azt tapasztaljuk, hogy párásodik az ablak, az már intő jel lehet, ami ellen tennünk kell. A megoldás pedig meglehetősen egyszerű, szellőztetni kell.

A szellőztetést persze sokan letudják annyival, hogy résznyire vagy bukóra nyitják az ablakot, és elhiszik, hogy az elegendő. A helyzet az, hogy ez kevés ahhoz, hogy egészséges legyen a tetőtér levegője.

Hogyan kell szellőztetni tetőtér esetén?

A tetőterek esetén ugyebár tetőablakkal kell számolnunk. Ezek az ablakok is kinyithatóak rendesen, nemcsak résnyire, így amikor szellőztetünk, akár télen is, mindenképp érdemes rendesen kinyitni őket hetente legalább egyszer 10-20 percre, és rendesen átszellőztetni az egész padlásteret. Amire szintén figyelni kell, hogy milyen a tetőtéri ablakok állapota.

Ez fontos kérdés, ugyanis ha nem megfelelő, akkor jelentkezik a párásodás, azt pedig a penész, és még a megfelelő szellőztetés is kevés lesz.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy párásodik a tetőablak, fa eseten, korhad, vetemedik, műanyag esetén pedig már nem megfelelő a szigetelés, akkor az a legjobb megoldás, ha kicseréljük a tetőablakokat, ellenkező esetben penésszel, ezt követően pedig komoly egészségügyi gondokkal szembesülhetünk. A penész ugyanis felső légúti panaszokat, tüdőgyulladást, de akár halált is okozhat.

Hozzászólás írása