Az egészséges száj egyenlő az egészséges testtel - tauruspalma.hu

Az egészséges száj egyenlő az egészséges testtel

A fogszuvasodás messze a világ legelterjedtebb szájegészségügyi problémája. Becslések szerint jelenleg több mint 2,3 milliárd felnőttet és 530 millió tejfogú fiatalt érint. Ha nem kezelik, gyakran az érintett fog elvesztéséhez vezethet.

További riasztó adatokkal rendelkező betegség a súlyos szájüregi rák is, amely már a harmadik leggyakoribb ráktípus Ázsia és a csendes-óceáni térség legtöbb országában.

A szájüregi egészségnevelés fontossága

A száj egészsége közvetlen hatással van az emberek életminőségére. A WHO szerint a szájbetegségek fő kockázati tényezői a rossz fogápolási rutin, a helytelen táplálkozás, valamint a dohány- és alkoholfogyasztás. Ebben az értelemben a rossz szájhigiénia befolyásolhatja az egyén betegségeit, ami többek között terhességi komplikációkhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, vagy elősegítheti a cukorbetegség kialakulását.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a legtöbb szájüregi rendellenesség megelőzhető, és korai stádiumban kezelhető. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő foghigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi kezelés. A fogászat feladata a szájüregi betegségek megelőzésével az egészségünk védelme, és az esetleges jövőbeli betegségek elkerülésére alkalmazott fogtömés, továbbá esztétikai szempontból a fogfehérítés is.

Mit javasolnak a fogorvosok?

Ezen a ponton a fogorvosok öt alapvető intézkedést emelnek ki a jó szájhigiénia fenntartása érdekében. Az első, hogy soha ne teljen el úgy egy nap, hogy nem mostuk meg a fogunkat. Az éjszakai tisztítás a legfontosabb, hiszen ha kihagyjuk, akkor a baktériumok egész éjjel kedvükre pusztíthatnak.

Következő tanács a nyelv helyes tisztítása, mivel a nyelv egy különleges hely, ahol a baktériumok és vírusok felhalmozódnak. Öblítéshez szintén speciális szájvizet javasolnak, amely csökkenti a baktérium- és vírusterhelést. Negyedik a fogselyem rendszeres használata, hogy minden apró, néha láthatatlan ételdarabot eltávolítsunk a fogak közül.

Az utolsó és egyben leglényegesebb lépés pedig a fogorvosi látogatások száma, mivel érdemes évente kétszer menni.

Hozzászólás írása