Küzdelem a penésszel - tauruspalma.hu

Küzdelem a penésszel

A penész igen sokak életét meg tudja keseríteni és nem árt tisztában lenni azzal, hogy a penész nem csak esztétikai probléma. Hanem egészségügyi is. A penészgomba a gombák egyik fajtája, amely növényi és állati anyagokon táplálkozik, a nedves és sötét helyeken.

Amikor otthonunkban megjelenik a penész, általában a sarkoknál, sokan nem tudják, hogy mi is okozhatja és hogy mit lehet tenni a megelőzésért.

A penészgomba a nedves és rosszul szellőző helyeket kedveli, itt fejlődik és spórák képződésével szaporodik. A levegőben terjedő penészspórák beltéri és kültéri környezetben egyaránt megtalálhatók, a megszüntetésük pedig nagy odafigyelést igényel. A megelőzés nagyon sokat számít, fontos, hogy otthonunk jól szellőzzön – hívja fel a figyelmet a BetterHealth.

Egészségügyi hatások

A penészgombák orrdugulást, tüsszögést, köhögést, zihálást, légúti fertőzéseket válthatnak ki és súlyosbíthatják az asztmás tüneteket és az allergiás állapotokat. Ezek a tünetek különösen felerősödhetnek azoknál, akik allergiások, súlyos asztmával küzdenek. De azok számára is veszélyes a penész, akik tüdőbetegségeben szenvednek.

A penész csak akkor növekszik, ha a felületen elegendő a nedvesség vagy a levegőben elegendő páratartalom van. A penész kialakulásnak okai közé tartoznak a szivárgó vízvezetékek, a főzés, zuhanyzás vagy ruhaszárításból eredő pára, ami nem szellőzött ki.

Penész ellen már az építkezéskor

Aki olyan építőanyagot keres, ami ellenáll a penészedésnek, annak jó választás lehet a VarioSIP panel, ami a SIP panelek új generációját jelenti. Ellenáll a nedvességnek és a penésznek, nem tartalmaz szerves oldószereket, nehézfémeket és azbesztet, ezen kívül a szigetelési tulajdonságai is kiválóak.

Nagy előnyük, hogy vízállók, nem deformálódnak a vízben, nem vesznek fel vizet, tehát ellenállnak a gombáknak és a penésznek is. Az asztmában szenvedők számára is ideális választás, és az is fontos tudnivaló, hogy nincs károsanyag-kibocsátásuk, nem tartalmaznak toxinokat, rákkeltő porokat sem és tűz esetén sem keletkezik egészségre ártalmas anyag.

Hozzászólás írása