Mozgás az élet - tauruspalma.hu

Mozgás az élet

A 21. század magával hozta a történelem egyik legnagyobb technikai és technológiai fejlődését. Számos dologra van valamilyen kis vagy nagy gép, amely elvégzi helyettünk a munkát, rengeteg alkalmazás könnyíti meg a dolgunkat.

Ezekben vezethetjük a bevásárló listát, a vérnyomásmérés értékét, követhetjük az aktuális akciókat. Tulajdonképpen ki sem kell mozdulnunk otthonról ahhoz, hogy beszerezzük a szükséges dolgokat, vagy személyi igazolványt igényeljünk, netalántán felírassuk orvosunkkal a havi gyógyszeradagot. De vajon jó ez nekünk?

A mozgásszegény életmód hatásai

Sokan nem kényszerülnek arra, hogy aktívan mozogjanak. Manapság egyre kevesebben ülnek biciklire, még biciklizhető távolságokat is inkább tömegközlekedéssel vagy autóval tesznek meg – rohanó életvitelünkbe szinte lehetetlen beilleszteni egy nyugodt biciklizést például a munkahelyre.

És természetesen, a levegő szennyezettsége is számos kérdést vet fel: vajon milyen hatással – főként hosszú távú hatással – lehet egészségünkre az, ha az autós forgalomtól telített belvároson át tekerünk be az irodába? A kipufogógázt belélegezve tényleg egészséges a bringázás?

Nincs egyértelműen jó vagy rossz válasz, hiszen azt nagyban befolyásolja, hogy hol lakunk, merre dolgozunk, mi a munkánk és a munkába járás mellett van-e módunk arra, hogy mozogjunk.

Akármi is a válasz, az bizonyított tény, hogy a mozgásra időt kell szakítani, mert amellett, hogy jótékonyan hat az egészségünkre, párkapcsolatunkat is felpezsdíti, hiszen kikapcsol, lenyugtat, valamint stresszoldás és szorongáscsökkentés tekintetében sem utolsó. Ez pedig mind-mind pozitív irányba befolyásolja az intimitást, a szexuális kedvet, és csökkenti a potenciazavarok kialakulásának a kockázatát.

Mindegy mit, csak mozogjunk

Az egészséges életmódra szánt idő és energia megtérül: később alakulnak ki krónikus betegségek, de akár teljes egészében el is kerülhetjük ezek megjelenését, megnő a várható élettartam, kiegyensúlyozottabbak leszünk, ha mindennapjainkba beiktatjuk a mozgást és merevedési zavarok nagy részéért felelős érrendszeri betegségekkel sem kell megküzdenünk. Mozgásra fel!

Hozzászólás írása