Lakhatás és egészség: öt tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni - tauruspalma.hu

Lakhatás és egészség: öt tényező, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni

Ma nincs olyan címke, amely alapján tudhatnánk, hogy egy épület egészséges-e vagy sem, bár napról napra egyre több előrelépés történik ebben a kérdésben. Éppen ezért ebben a cikkben szeretnénk megosztani az olvasóval néhány olyan kulcsot, amelyek betartását megkövetelhetjük az épületeinktől, hogy egészséges otthont biztosítsanak számunkra.

Bár az egészséges lakhatás koncepciója több szempontot is figyelembe vehetne (radongáz, elektromágneses hullámok stb.), öt olyan kulcsfontosságú kérdést vetünk fel, amelyek hatással lehetnek az emberek egészségére és védelmére, és amelyek szorosan kapcsolódnak a lakhatás állapotához.

Hőmérséklet

Általánosságban ajánlott, hogy az otthonok hőmérsékletét télen 21, nyáron pedig 26 fok körül tartsuk; a télen alacsonyabb, nyáron pedig magasabb hőmérsékleten tartott otthonok hatással lehetnek az emberek egészségére.

Páratartalom

A ingatlanban 40% és 60% közötti páratartalmat kell fenntartani; a 40% alatti száraz környezet a nyálkahártyák, a szem-, orr- és toroknyílások kiszáradását okozza, míg a túlzott páratartalom légzési nehézségeket okoz, és a gombák és atkák elszaporodásának elősegítésével allergiához vezethet.

Zaj

A zavaró zajok jelenléte a lakásban fizikai és mentális egészségügyi problémák forrása lehet. Minden 55 dB feletti nem kívánt zaj zavaró, 85 dB feletti zajnak való kitettség pedig káros hatással van az egészségre. A zajszennyezésnek való kitettség hallásproblémákhoz, stresszhez, valamint a szív- és érrendszeri, endokrin és emésztőrendszeri változásokhoz vezethet.

Beltéri levegőminőség

Ez talán kevésbé ismert vagy kevésbé nyilvánvaló a lakásvásárlók számára. A formaldehid, az illékony szerves vegyületek és a benzolok azonban olyan elemek, amelyek a lakásokban jelen vannak, szennyezhetik a levegőt és hatással lehetnek a lakókra.

Megközelíthetőség

A lakások akadálymentesítését nemcsak a jelenlegi lakók, hanem az esetlegesen csatlakozó új lakók jövőbeni igényeinek figyelembevételével is meg kell tervezni.

Hozzászólás írása