Mennyire egészséges papagájt tartani egy kisgyermekes családban? - tauruspalma.hu

Mennyire egészséges papagájt tartani egy kisgyermekes családban?

Amikor felmerül a kérdés, hogy kisállat, mondjuk papagáj mennyire való egy kisgyermekes családba, akkor támogatók és ellenzők is bőven akadnak a témában. Kisállatot tartani, a gyermeket is megtanítani az állatok szeretetére, gondozására, tiszteletére nagyon is hasznos, a másik oldalon viszont felmerül az allergiák, megbetegedések és a felelős állattartás kérdése.

Bármilyen kisállatról is van szó, a tenyésztők és kisállat tartók többsége azon a véleményen van, hogy kisgyermeknek kisállatot venni nem tanácsos, csak ha a szülők is legalább annyira akarják, mint a gyermek, hiszen valójában ők fogják majd gondozni.

Egy óvodás, de még egy kisiskolás gyermek sem feltétlen alkalmas arra, hogy megfelelően gondoskodni tudjon egy házi állatról, még akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy a papagáj egy könnyen gondozható kis kedvenc. És feltétlen csak az állat igényeinek kielégítéséről van szó, tehát etetni, itatni, kicsit játszani vele még akár tudni is gyerek, de megfelelően tisztán tartani már nem biztos.

A higiénia pedig fontos kérdés a papagájtartás esetében is, hiszen a díszmadarak, így a papagájok is terjeszthetnek betegségeket.

Mire figyeljünk, hogy megőrizhessük egészségünket egy papagáj mellett is?

Ahhoz, hogy a papagáj mellett ne kelljen állandóan tartanunk a megbetegedésektől, rendkívül fontos a rendszeres kalitkatakarítás, és az alomtálca cseréje.

Ahhoz, hogy ne kelljen félünk attól, hogy csemeténk elkap valamilyen betegséget a madártól, mindenképp érdemes odafigyelni a ketrec  és annak környékének tisztaságára.

A madarak nem a legtisztább állatok, hullik a tolluk, hajlamosak kikaparni az almot, ezért fontos, hogy a család legkisebb tagjait távol tartsuk a szennyeződésektől, amennyire ez lehetséges.

A rendszeres szellőztetés is fontos, ahogyan a kézmosás a madár simogatása után. Az óvodás gyerekek már előszeretettel mennek a ketrechez játszani a papagájjal, ha kézhez szoktatott madárról van szó, akkor meg is fogják simogatni.

Fontos megtanítani őket arra, hogy mindig mossanak kezet a „madarazás” után, ne nyúljanak közbe a szájukba, és ha beteg a papagáj, akkor inkább ne játszanak vele.

Hozzászólás írása